Videók

Hawaii Hula Tánc

Tudástár

MAUNA KEA
MAUNA KEA : A világ legmagasabban fekvő természeti temploma
Pele: a tűz és a vulkánok istennője
Kukui dió - Hawaii hula tánc
A kukui dió

Hawaii masszázsok oktatása

  Hula Magyarországon

  A történet 2008-ban kezdődött, amikor Raylene Ha'alelea Kawaiae'a és Hope Keawe hétvégi workshop keretében tanítottak tradicionális Hawaii Hula táncokat és dalokat. Hálás köszönet nekik, hogy a csendes-óceáni szigetek szépségét elhozták Európa közepére!
     
  Raylene és Hope Budapesten, 2008.
   
  Sokakban élt a vágy, hogy újabb táncokat ismerjünk meg: 2010-ben indultak el rendszeres három napos workshopok a lengyel Grazyna Jasiota vezetésével. Ezzel együtt elkezdődtek a magyar közösségen belül a heti rendszerességű gyakorlások, amik azóta is tartanak. Az aktívan gyakorló táncosok jelenleg kb. 40 táncot ismernek (a történetükkel együtt). 2012. óta Malgosia Szokalska tanít a hawaii kultúráról, osztja meg velünk újabb és újabb dalok és táncok ismeretét hétvégi képzések keretében (általában egy évben három alkalommal, részletes információ a www.huna.hu oldalon vagy e-mailben kérhető).
    
  Fontosnak tartjuk, hogy ne csak Budapesten legyen elérhető a történet mesélésnek mozgással való kifejezése, hanem a vidéki városokban is.
  A következő városokban volt illetve van szervezés alatt hétvégi egész napos vagy rendszeres foglalkozás:

  • Szeged
  • Kecskemét
  • Kiskunhalas
  • Eger
  • Győr
  • Nagykanizsa
  • Szentendre
  • Székesfehérvár
  • Üllő
  • Tata
  • Dunakeszi

  Szeretnénk még kiemelni, hogy az elmúlt években sikerült jó kapcsolatot kialakítani más tánc irányzatok képviselőivel, kiemelnénk Azizával (a magyarországi hastáncoktató képzés elindítójával, az Aziza Art Mozgás Műhely vezetőjével) és Áncsán Anikóval (Hastánc Akadémia vezetőjével) való közös munkát. Egész napos foglalkozások vagy több alkalomból álló kurzusok keretében igyekszünk megosztani azt a nézőpontot, megközelítést, ami más táncművészeti ágak képviselőit tudják segíteni abban, hogy előadásaik elmélyültebbek, letisztultabbak legyenek.
   

  Az elmúlt években többször is lehetőségünk nyílt személyesen tanulni Loea Frank Kawaikapuokalani Hewett Hawaii-on élő hula tanítótól és zeneszerzőtől, a bécsi koncertjére a magyar csoportot meghívta a fellépők közé.
  2014. áprilisában Magyarországra is ellátogatott Loea: workshop és táncelőadás is megrendezésre került Budapesten, aminek a szervezésében magyarországi koordinátorként részt vettünk. Nagy álmunk vált valóra, hogy vendégül láthattuk hazánkban. 
  Loea tanítványainak tekintjük magunkat, az ő iskolájának dalait táncoljuk, Loea által képviselt értékeket igyekszünk továbbadni.
   
  Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a tradicionális hawaii értékeken nyugvó Hula táncokat kívánjuk képviselni , a turisztikai alapokra épülő, amerikai stílusú Hula táncok távol állnak tőlünk.  Tisztelet a világban felfedezhető sokszínűségnek, és tisztelet a nemzedékről nemzedékre átadott hagyományoknak!
   
  Zárásként pedig Raylene gondolatát szeretnénk megosztani, amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy mit is adhat a hawaii kultúra egy távoli földrész lakóinak: Az emberi érzések és az élet alapvető kérdései a világon mindenhol ugyanazok, a Hula segíthet megtalálni az érzések kifejezésének módjait és a kérdésekre válaszokat...
   
  Aloha!
  Emese és Ági